Hjemmelaget moussaka




Da jeg var i Hellas i sommer, spiste jeg moussaka nesten hver dag. Og da måtte jeg selvfølgelig lage dette hjemme også! Og den ble helt fantastisk, nesten bedre enn den jeg fikk servet der!! Oppskriften er tatt fra "kokeboka fra alle", som jeg hadde i mat og helse. Det tar rundt en time å lage denne, så med andre ord tar det ikke lang tid, og er absolutt verdt det. Oppskriften er opprinnelig til to personer, men jeg vil si den også passer til tre. Her er oppskriften:



Oppskrift: (2-3 personer)

1/2 aubergine (200 gram)

2 poteter

1 ss olje

Kjøttsaus:

1 løk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ss olje

150 g karbonadekjøttdeig

1/2 boks tomater

1 ss tomatpure/ketchup

1/2 ts oregano

2 krm kanel

1 krm allehånde

1 krm salt

1 krm pepper

Ostesaus:

2 1/2 dl lettmelk

1 1/2 ss hvetemel

1 dl hvitost, revet

1 egg

1/2 krm muskat

1/4 ts salt

1/2 krm pepper

2 ss hvitost



Framgangsmåte


Begynn med å rense potene og skjær dem opp i skiver. Kok dem dertter så vidt møre i vann i 3-5 minutter.


I mens skjærer du opp aubergine i skiver


Varm olje i en stekepanne og tilsett aubergine. Brun skivene lett.


Legg aubergine og potetene unna mens du begynner på kjøttsausen.


Surr løk og hvitløk i olje


Tilsett kjøttdeigen ig gni den godt ut slik at den blir kornet.


Ha i tomatene, tomatpureen og krydderet. La kjøttsausen småkoke mens du lager den hvite sausen.


Visp melken med hvetemelet i en kjele og kok opp. La sausen koke opp ved svak varme i 2-3 minutter.


Ta sausen av platen og tilsett muskat, salt og pepper.


Rør inn sammenpisket egg.


Og tilslutt osten og rør alt godt sammen.


Ferdig ostesaus.


Legg potetene i en ildfast form (som rommer ca 1 1/2 liter)


Fordel kjøtsausen over potetene


Legg deretter på aubergine


Og så ostesausen


Og topp tilslutt med ost




Stekes midt i ovnen på 170 grader i ca 30 minutter.





FIskesuppe

I dag lagde jeg verdens beste middag, fiskesuppe med focaccia brød! Dette lærte jeg å lage da vi hadde mat og helse på skolen, og etter jeg begynte å lage det hjemme, har jeg og mamma blitt frelst, hahah!




Til dessert lagde jeg en rask fruktsalat som besto av banan og druer, yummi! :)

 

 

Her er oppskriften:

 

1 stort focaccia brød:

1/2 pakke gjær

3 dl vann

1 ts sukker

1/2 ts salt

3 ss olivenolje

ca. 7 dl hvetemel

+ 2 ss olivenolje og 1 ts grovt salt

 

Fiskesuppe, 3-4 porsjoner:

200 g fiskefilet, torsk eller sei

100 g reker (kan sløyfes, jeg bruker ikke reker)

2 middels store poteter i terninger

1 grovhakket løk

1 gulrot i fine strimler

1 ss olje

4 dl vann

1 fiskebuljongterning

1 dl matfløte

salt, pepper

hakket dill/gressløk (til pynt)

 

Fremgangsmåte:

Jeg begynner alltid med å lage focaccia-brødet! Og mens det stekes, begynner jeg med suppa! Det ser ganske lite ut, men det er fordi jeg halverte begge oppskriftene, siden jeg lagde middag til bare meg og mamma!

Jeg glemte å ta bilder underveis da jeg lagde focaccia brødet... Fremgangsmåte:

 

Siden jeg bruker tørrgjær når jeg baker, har brødet en enkel fremgangsmåte. Bland alt det tørre i en bolle, og tilsett det bløte. Vannet skal være varmt. Bland dette sammen og la det heve til dobbelt størrelse. Deretter trykk deigen utover en bakeplate med bakepapir. Pass på at deigen ikke er klissete slik at du klarer å arbeide med den. Men vær også obs på å ikke tilsette for mye mel! Trykk deigen utover bakeplata som en sirkel med diameter på 30 cm. La deigen heve i minst 15 minutter til den er blitt luftig og fin. Lag "smilehull" i deigen med fingrene og fordel olje over med handa. Dryss på salt. 

 



Stekes midt i ovnen i 20 minutter på 220 grader til det er lysebrunt. Jeg stekte mitt liiiiiitt for lenge, men det var fortsatt godt!

 

Så over til fiskesuppa:

Det første du gjør er å skjære opp potetene, løken og gulrota.

 

Dette surres sammen med olje i 2-3 minutter

 

Hell på vann med buljongterning og la suppa koke i 15 minutter til potenene er møre



 

 Skjær så opp fisken i terninger

 

Etter potetene har blitt møre, har du oppi fisken og lar den trekke i suppa i 3-4 minutter

 

Tilsett fløte og evt. reker, og smak til med salt og pepper. Strø over litt hakket dill eller gressløk, og voila, en perfekt og annerledes middag!




Snakkes!

-Katrine

Les mer i arkivet » Juni 2015 » Mai 2015 » Mars 2015
hits